6 Gambar Madu Nurulhidayah Zahid | Gambar Datin Bahazanariah Madu Datuk Nurulhidayah Zahid


Kisah perkahwinan anakanda Timbalan Perdana Menteri, Dato’ Nurulhidayah Ahmad Zahid dengan ahli perniagaan, Datuk Saiful Nizam Mohd Yusoff pada penghujung Ramadan lalu bukanlah rahsia. Termasuklah statusnya sebagai isteri kedua.

Kesempatan bertemu dua wanita kenamaan ini sempena penggambaran cover Nona Oktober 2017 lalu, benar-benar menyingkap dimensi poligami yang baru. Retoriknya, tiada lagi istilah ‘tarik rambut’ atau adegan serang-menyerang seperti dalam filem P. Ramlee, Madu 3.

Mesra bersahabat karib, hubungan mereka selayaknya digelar bagaikan kakak dan adik. Anak-anak membahasakan Dato’ Nurul sebagai Thethe, manakala madunya sebagai Mak.

Pertama kali penulis bertemu Datin Bahazanariah Baharudin, 47, atau Datin Nana di kediaman Dato’ Nurulhidayah, terserlah sifat kelembutan dan naluri keibuan yang dimilikinya.

Teringat ketika berus makeup artist Kelrina menari-nari di pipinya, Datin Nana pantas memberitahu kali terakhir beliau bersolek tebal adalah ketika menghadiri sebuah majlis perkahwinan rakannya.

Datin Nana merupakan isteri pertama Datuk Saiful Nizam Mohd Yusoff serta ibu kepada tiga cahaya mata iaitu Muhammad Akmal, 21, Nur Amalia, 20, dan Muhammad Arif, 17. Mereka mendirikan rumah tangga pada 8 April 1995 atau kira-kira 22 tahun lalu.

Wanita dari Ipoh, Perak ini pernah bergelar Pegawai Bank selama 18 tahun sebelum meletakkan jawatan pada tahun 2011.

Kini sebagai suri rumah sepenuh masa, Datin Nana bukan saja memberi tumpuan pada keluarga, malah tekun mengisi masa lapangnya dengan mengikuti kelas tajwid di masjid.

Sementara itu, Datuk Saiful Nizam pula adalah seorang ahli perniagaan berjaya yang berasal dari Pahang. Beliau merupakan graduan dari Universiti Sains Malaysia dan pernah bekerja dengan nama-nama besar seperti Tan Sri Mustapha Kamal dan Tan Sri Bustari Yusuf.

“Semenjak bermadu, saya temui ketenangan yang tak pernah dirasai sebelum ini. Bila tiba giliran madu, saya gunakan waktu terluang itu untuk berbakti pada Mak. Selalunya kami akan keluar bersarapan atau makan malam bersama.”

Dalam nada gementar, penulis berhati-hati mengutarakan satu soalan yang mungkin turut menjadi persoalan ramai wanita… Apa perasaannya ketika suami minta izin untuk berkahwin lagi?

Soalan penulis disambut ketawa kecil. “Sejujurnya saya tak kisah. Saya izinkan kerana kenal suami saya jenis hormat wanita. Kami kenal pun sejak sama-sama berumur 15 tahun dan saya yakin dia tak akan sia-siakan sesiapa pun.

Cuma bila suami beritahu pilihannya adalah Dato’ Nurulhidayah, anak TPM, itu yang paling mengejutkan saya. Saya ingatkan orang biasa!” katanya sambil tertawa.

Bermula daripada hasrat itu, Datin Nana mohon diaturkan pertemuan untuk berjumpa sendiri dengan bakal madunya.

“Masa berjumpa itulah saya kenal Dato’ Nurul buat kali pertama. Alhamdulilah saya tengok walaupun dia berkedudukan, tapi orangnya peramah dan biasa saja. Terus saya ajukan padanya, boleh ke kita nak berkongsi?”

Susulan pertemuan itu, Datin Nana dengan rendah hati memberikan lampu hijau untuk sang suami, Datuk Saiful Nizam menikahi Dato’ Nurul. Lebih indah, Datin Nana sendiri turut hadir ke upacara akad nikah mereka di Masjidil Haram, Mekah, pertengahan Jun lalu.
0 Response to "6 Gambar Madu Nurulhidayah Zahid | Gambar Datin Bahazanariah Madu Datuk Nurulhidayah Zahid"

Catat Ulasan