Biodata Julia Rais Isteri Kedua Agong Tengku Abdullah Sultan Pahang


Biodata Julia Rais Isteri Kedua Agong Tengku Abdullah Sultan Pahang - Di mana gerangan menghilangnya pelakon veteran popular Yang Amat Berbahagia Cik Puan Julia Aishah Binti Abdul Rais atau lebih kenali sebagai Julia Rais?

Julia Rais dan Sultan Pahang pernah menjadi topik utama perbualan pada era 90-an selepas digosipkan sedang hangat bercinta. Kini misteri Julia Rais yang dikatakan menghilang sudah terjawab.

Untuk pengetahuan, pelakon berwajah Pan Asian ini yang sudah tidak lagi muncul di dunia seni semenjak bertahun lamanya. Beliau sangat terkenal pada era awal 1990-an dan mula mencipta populariti pada lewat tahun 1980-an.

Pada tahun 1990 hingga 1992, beliau muncul dalam beberapa buah filem seperti watak tambahan sebagai wartawan wanita, Nina, dalam filem Hati Bukan Kristal arahan Raja Ahmad Alauddin dan juga pelakon utama dalam filem cereka komedi Driving School arahan Othman Hafsham, filem cereka cinta Mira Edora arahan Zulkifli M. Osman, Nadia arahan Rahman Adam dan yang terakhir Suci Dalam Debu arahan Zulkeflie M. Osman.


Berikut ialah biodata penuh Julia Rais.

1. Pemilik nama sebenar, Julia Aishah binti Abdul Rais. Dikenali dengan nama komersialnya, Julia Rais.

2. Merupakan bekas pelakon.

3. Kini berusia 48 tahun.

4. Lahir pada 19 Februari 1971 di Kota Bharu, Kelantan melalui perkahwinan pertama bapanya, Abdul Rais Yeop yang merupakan bekas Ahli Lembaga Pengarah Sri Jaya Kenderaan.

5. Mempunyai seorang kakak bernama Zalina Rais serta abang tiri, Rafizal dan kakak tiri, Fazlyn. 

6. Berdarah kacukan Melayu dan Inggeris.

7. Terkenal dengan wajah pan-Asian dimilikinya.

8. Aktif dalam dunia hiburan dari tahun 1988 hingga 1992. Namanya paling melonjak sewaktu awal era 90-an.

9. Bekas penuntut Sekolah Menengah Kebangsaan Taman Tun Dr. Ismail dari tahun 1984 hingga 1988.

10. Memulakan karier seni sebagai model dan pelakon iklan televisyen.

11. Pernah membintangi video muzik Isabella nyanyian kumpulan Search.

12. Pemegang trofi Anugerah Bintang Harapan di Festival Filem Malaysia ke-9 menerusi filem Hati Bukan Kristal arahan Raja Ahmad Alauddin.

13. Antara lain, Julia turut berlakon dalam filem Driving School (arahan Othman Hafsham) dan Mira Edora (arahan Zulkifli M. Osman).

14. Mula menyepikan diri daripada radar dunia hiburan selepas penampilan dalam filem Suci Dalam Debu (arahan Zulkeflie M. Osman).

Selepas sekian lama menghilang, tersebar spekulasi mengatakan dirinya sudahpun bergelar isteri kepada Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah yang juga Sultan Pahang keenam dan kini, Yang Dipertuan Agong-16.

Hasil perkahwinan mereka dikhabarkan telah beroleh tiga orang puteri iaitu Tengku Puteri Iman Afzan, 27, Tengku Puteri Ilisha Ameera, 26 dan Tengku Puteri Ilyana, 22.

Rupanya dah besar-besar anak Julia Rais tanpa kita disedari.

Jom layan beberapa keping foto Julia Rais masa muda-muda dulu yang sangat cantik. Sebenarnya Julia Rais terkini 2020 pun tetap maintain cantik juga. Betul tak?

0 Response to "Biodata Julia Rais Isteri Kedua Agong Tengku Abdullah Sultan Pahang"

Catat Ulasan